Despre asociaţie PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Noiembrie 2009 09:34

Creşterea cailor de rasă şi in special a cailor Lipiţani, are o tradiţie in tara noastră. Herghelia din Făgăraş (Sâmbata de Jos) care a fost înfiinţat în anul 1874 a pus bazele genetice al acestei rase în Romania şi prin munca perseverentă de creştere şi ameliorare, nu numai că a păstrat calităţile rasei, dar a contribuit şi la îmbunătăţirea ei. Nu este lipsit de importanţă faptul, că una din cele opt linii de bază a fost fondat de armăsarul Incitato, născut la Beclean în anul 1810.

Armăsarii de montă publică din rasa Lipiţana, fiind zonate în special în Transilvania, în zona de munte şi de deal, au contribuit la ameliorarea populaţiei de cal de muncă din această zona, formând adevărate populaţii de tip Lipiţan, mai ales in judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Mureş, Alba. Este de remarcat faptul că, de acum peste 100 ani, în anul 1891, Depozitul de armăsari din Sfântu Gheorghe, la cele trei subunităţi ale sale Sf.Gheorghe, Homorod şi Dej, avea 109 staţii de montă şi deţinea 314 armăsari, majoritatea Lipiţani.

Valoarea cailor crescuţi la Sâmbăta de Jos este apreciată şi confirmată şi în străinătate, unele atingând performanţe de vârf, mai ales în sportul cu atelaje. Astfel două iepe Maestoso au câştigat Campionatul mondial de atelaje de doi cai de trei ori, dar sunt numeroase exemplarele care concurează în campionatele naţionale ale multori ţări şi la campionatele mondiale de atelaje de doi şi patru cai.

După naţionalizare din 1948, în era comunistă ,creşterea cailor de rasă în proprietate privată a fost desfiinţată cu desăvârşire, hergheliile private fiind naţionalizate şi până la urmă desfiinţate. Până în anul 1990 creşterea cailor de rasă a fost monopol de stat, creşterea lor sa restrins în exclusivitate la hergheliile de stat. După schimbarea de regim din 1990 şi la noi în ţară, un efectiv numeros de cai de rasă a ajuns la crescători particulari, care au pornit cu entuziasm şi devotament în creşterea lor. Însă nu a fost un cadru organizatoric adecvat, care să cuprinde toate problemele speciale de creştere, ca de exemplu: evidenţa efectivelor şi a crescătorilor, înregistrarea în Registru genealogic, înregistrarea montelor şi a fătărilor, identificarea şi luarea în evidenţă a mânjilor noi născuţi, dangarea lor etc. Această situaţie a generat idea constituirii Asociaţiei crescătorilor Particulari de cal Lipiţan din Romînia la iniţiativa crescătorilor de cal Lipiţan, care şi a propus să rezolvă problemele de creştere,luând exemplul Asociaţiilor de creştere a raselor de cai din ţările Uniunii Europene. Înfiinţarea Asociaţiei sa materializat oficial la 23 ianuarie 2003.

În prezent Asociaţia cuprinde pe toţi crescători particulari de cal Lipiţan din România, atât persoane fizice, cât şi pe cele juridice, (în număr de 92), adoptat un Regulament de creştere, conform regulamentului şi statutul L.I.F. şi funcţionează ca o herghelie cu toată bază de date de creştere tipizate:

-Registrul de iepe de prasilă, care cuprinde 230 iepe (pedigree cu 5 generaţii, date morfologice, monte, fătări etc.)
-Registrul armăsarilor de montă, 140 armăsari (cu pedigree cu 5 generaţii, montele şi descendenţii)
- Registrul mânjilor născuţi anual,luaţi în evidenţă şi individualizaţi prin dangare)

Am reuşit să tipărim Stud book-ul asociaţiei, care cuprinde datele efectivului la 31 decembrie 2004. Stud Book-ul a fost înaintat L.I.F.-lui spre verificare. Am luat la cunostiinţă că la câteva exemplare sunt probleme la provenienţa din familii de mame originale. Acestea le-am verificat şi le-am trecut într-un nou Registru „B” pentru aceste .

Din anul 2007 suntem membru L.I.F. cu drepturi depline.


CONDUCEREA ASOCIAŢIEI:

Preşedintele Asociaţiei: Dr.Hermenean Tiberiu medic veterinar
Tel: 0040744642400
Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Preşedinte executiv:   Romfeld Janos
Tel:0040744612301
Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Preşedintele comisiei de Creştere: Bartha Robert,
Tel:0040751070930
Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 

Imagini

Contact

Anunțuri recente

Partenerii

Banner