Cartea crescătoriei PDF Imprimare Email
Joi, 10 Decembrie 2009 15:26

 

Volumul II. al Registrului Genealogic (STUD-BOOK) al Asociaţiei Crescătorilor Particulari de Cai Lipiţani din România oferă datele genealogice şi de reproducţie a efectivelor de cai Lipiţani, deţinute de membri asociaţiei, precum şi a armăsarilor utilizaţi, atât particulari, cât şi cei de la Hergheliile de Stat, în perioada 2000-31 decembrie 2006. Este semnificativ creşterea efectivului de iepe de prăsilă, faţă de 86 prezentate în primul volum, la 181 în volumul II.

Acest volum continuă munca de analiză şi sistematizare pe principiile informaticii, din cadrul rasei, în conformitate cu standardele internaţionale. Astfel, pe baza recomandărilor L.I.F. (Federaţia Internaţională a Lipiţanului), luănd la bază lucrarea renumiţilor specialişti al Comitetului de Creştere a LIF-lui: Ajtan Hop, preşedinte, prof. Dr. Bodo Imre şi EgriZoltan, care au încadrat efectivul de Lipiţan românesc în anul 1993 în cele 13 familii Româneşti de iepe Lipiţane, o familie parţial recunoscută şi în cele patru familii fără recunoaştere, am încadrat întregul efectiv de iepe şi descendenţii lor în familii de iepe mame recunoscute-Registru genealogic A şi în cele patru nerecunoscute în –Registru genealogic B. De asemenea am respectat prevederile LIF-lui referitoare la complectarea fiecărui pedigreu la 5 generaţii.

Faţă de prima perioadă a activităţii asociaţiei, în care ne-am preocupat de racolarea membrilor şi inventarierea cailor Lipiţani deţinuţi, în perioada 2004-2006 preocupările noastre s-au axat la ridicarea calitativă a nivelului de creştere. Astfel în 2006, împreună cu Autoritatea Hipică Română am clasat întregul efectic de iepe şi am organizat calificarea tineretului de 3 ani. În urma clasării, 95 cele mai bune iepe au fost promovaţi în Herghelia Naţională. Un eveniment important a fost clasarea de prima dată a armăsarilor de reproducţie, deţinute de particulari, în urma căruia au fost promovaţi 8 pepinieri şi 21 armăsari de montă publică.

Sperăm ca această lucrare de sintetizare a datelor,care au fost prelucrate şi pe suport electronic, va fi apreciată şi folosită cu succes de crescători şi de cei interesaţi în folosul ridicării calitative a calului Lipiţan Românesc.

ing. Romfeld János

Cartea Crescătoriei Asociației (Stud Book) Volumul II

Cartea Crescătoriei Asociației (Stud Book) Volumul III

 

Ultima actualizare în Vineri, 22 Februarie 2013 14:09
 

Imagini

Contact

Anunțuri recente

Partenerii

Banner